pátek 28. března 2014

Křídové barvy - Chalk Paint - nesmělý test

Mno, tak, velmi nesměle jsem se pustila do testu křídových barev. Něco malého.
Obyčejné, neupravené dřevěné rámečky z IKEA jsme měli doma už dlouho.

Barva je svou konzistencí celkem hustá, ale prý lze bez problémů ředit vodou. Já neředila. Záleží na tom, jakého efektu chcete dosáhnout. Já jsem věděla, že chci aby byl povrch strukturovaný, hrubý. Chystala jsem se totiž použít tmavý vosk a jeho efekt nejlépe vynikne na hrubém podkladu.

Modrý rámeček je natřený jednou vrstvou barvy. Po zaschnutí budí natřený povrch opravdu trochu suchý až prašný dojem. Jakoby jste skutečně vzali křídu a rámeček místo vedle místečka pomalovali silnou vrstvou křídy. Bez další povrchové úpravy by mne výsledek moc neoslovoval.

Nanesla jsem tedy průhledný vosk od Annie Sloan. Připomíná mi konzistencí i zabarvením sádlo. Napadlo mne, že by se vlastně taky dalo použít :o)). Vosk má ale tu výhodu, že nezůstane mastný a zasychá.
Pak tmavý vosk. Utřít do čista. Po zaschnutí (stačí 20 min) vyleštit. Nanášela jsem i leštila hadříkem.

Modrý rámeček jsme se snažila natřít spíš "hladce". Tahy štětcem jsme vedla  jedním směrem, stejně tak při voskování.

Zelený rámeček jsem nejdřív natřela "pískovým" odstínem. Chtěla jsem ještě přidat efekt, který vzniká vrstvením barev. Lepší by byl jako základ jiný odstín, tento totiž dost splývá s původní podobou rámečku, světlým dřevem. Tím jak je barva hustá a tolik se nerozlívá můžete štětcem "patlat" jak chcete. Čím víc tím líp. Barva rychle zasychá což vám ještě pomáhá.
Po zaschnutí natřeno zelenou.
Světlý vosk, tmavý vosk.
Hrany obou rámečků nakonec přebroušeny smirkovým papírem.

Tak vám nevím. Nechci se "holedbat", ale já mám pořád pocit že, při troše šikovnosti a odvahy, lze to samé udělat s Balakrylem. Zatím jsem s ním dělala vše co je na tomto blogu. Posuďte sami....
Teď už fotoreportáž.


Původní rámeček:
 
 
 
 
 
Natřeno, bez vosku:
 
 
 
 
 
 
 
 
 Na modrém rámečku přidán světlý vosk:
 
 
 
 
 
 
Oba rámečky se světlým voskem:
 
 
 
 
 
 
Konečná podoba obou. Převoskováno tmavým, přebroušeno, přeleštěno: